Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част

...
 Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част
Коментари Харесай

Земеделци блокират пътища с тежка техника

 Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и сплотяваща голяма част от зърнопроизводителите в България, стартира безсрочни протестни действия в 10:00 часа през днешния ден. След срещата на 4 февруари сред сектора и държавното управление, районните сдружения от НАЗ единомислещо взеха решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо.

В недоволството в страната се включват и от други браншови организации, които  желаят оставката на министър Кирил Вътев . Структурите на организациите-членове на Българската земеделска камара  не одобряват препоръчаните от държавното управление ограничения за поддръжка

В хода на преговорите  държавното управление даде обещание поддръжка за зърнопроизводителите единствено против доказване, че в последната година са работили на загуба . Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логичност, защото данъчната декларация за последната година изрично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лева за поддръжка на уязвимите браншове мляко, плодове и зеленчуци , като съгласно сектора са нужни нови разбори за по-сериозно компенсиране на загубите.

Това извежда на митинг членовете на аграрната камара, които на специфична карта са отбелязали  над 80 горещи точки в страната , които ще бъдат блокирани най-малко за два часа всеки ден от тежка техника.

НАЗ също настоява да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от водачите на парламентарните групи, които от своя страна ще подсигуряват резистентност на бранша.

Българска телеграфна агенция заяви, че се чака се в 10:00 часа, със земеделска техника да бъдат блокирани три основни точки в Сливенски район – пътен възел (ПВ) „ Петолъчката “ и подстъпите към автомагистрала (АМ) “Тракия ” след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю челник. Това заяви пред публицисти Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ръководител на Сдружение на земеделските производители „ Хаджи Димитър “ в Сливен. 

Протестиращите ще изкарат на пътя 60 селскостопански машини, които ще бъдат разпределени на трите места.

Възловите пътища ще останат затворени от 10:00 до 12:00 часа през днешния ден, а с всеки идващ ден, времето за митинг ще се усилва с един час. “Подготвили сме машини, които няма да употребяваме в пролетната акция, тъй че всеки ден може – и два, три дни, месец, колкото се наложи, те ще са там, с цел да блокираме придвижването ”, уточни Радев.

Създадена е организация за охраняване на идните митинги на земеделските производители, сподели нощес в Сливен основният секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев.

Тази заран основният път София – Варна бе затворен на две места в Ловешка област поради митинг на земеделските производители. Затворено е придвижването на пътя София – Русе при Луковит. 

Движението ще бъде пуснато в 10:45 ч. за пет минути, по-късно зърнопроизводителите с тежка техника още веднъж ще го блокират от 11:00 ч. до 12:00 ч, съобщи на пътен възел Абланица Симеон Симеонов – представител на земеделските производители. По думите му митингите ще продължат, до момента в който бъдат изпълнени настояванията им. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР